Declaratia 001

In acest articol o sa afli ce este declaratia 001, cum se depune, daca trebuie sa-l completezi, ce acte trebuie si unde se depune declaratia.

Ce este declaratia 001

Formularul 001 este rezumatul anual al retinerilor efectuate din impozitul pe venitul persoanelor fizice (IRPF) catre lucratori prin intermediul statului de plata, catre oamenii de afaceri sau catre profesionistii independenti prin intermediul unei facturi. Echivalentul sau trimestrial este formularul 111, care declara, de asemenea, veniturile din munca si activitati economice, precum si premiile, castigurile de capital si imputatiile de venituri.

Pentru a intelege mai bine aceasta definitie a formularului 001, vom spune ca este vorba de compilarea informatiilor furnizate trimestrial in formularul 111, prin intermediul caruia lucratorul independent sau omul de afaceri preda la Trezorerie banii pe care nu i-a platit angajatilor sai sau altor profesionisti independenti in numele acestora din urma. Prin urmare, declarantul actioneaza ca un colector pentru administratie, care ulterior returneaza acesti bani in contul lucratorului, profesionistului independent sau angajatorului prin intermediul declaratiei de impozit pe venitul personal.

Cum se depune declaratia 001

Ca regula generala, daca ati completat si depus formularul trimestrial 111 la autoritatile fiscale, va trebui sa depuneti si formularul 190.

Toti lucratorii independenti sau oamenii de afaceri care au platit o parte din veniturile enumerate mai jos sunt obligati sa depuna ambele formulare:

  • Venituri din munca (salarii).
  • Venituri din activitati economice. In aceasta sectiune sunt incluse activitatile profesionale, agricole sau zootehnice, silvice si, in general, activitatile care sunt impozitate prin estimare obiectiva.
  • Venituri provenite din inchirierea proprietatilor urbane.
  • Sume sub forma de donatii si planuri de pensii.
  • Premii de la jocuri, concursuri….

Cum se completeaza declaratia 001

Formularul 190 se depune concomitent cu al patrulea trimestru al corelativului sau trimestrial, formularul 111. Termenul de depunere a formularului 190 in calendarul fiscal este cuprins intre 1 si 31 ianuarie a anului urmator anului fiscal, iar forma de depunere este doar online, la sediul electronic al Fiscului.

De asemenea, trebuie sa depuneti formularul 190 daca doriti sa faceti o declaratie complementara sau inlocuitoare a unei alte declaratii corespunzatoare aceluiasi an fiscal, pentru ca ati uitat anumite informatii sau pentru ca doriti sa schimbati o declaratie cu alta.

Ce acte trebuie pentru declaratia 001

Dupa ce am analizat aspectele de baza ale acestui formular 190, ce este, cine este obligat sa il prezinte, cand si cum se prezinta, sa trecem la partea fundamentala: cum se completeaza formularul 190. Este o sarcina care poate fi complexa si care necesita ajutorul de specialitate al unei firme de consultanta fiscala pentru lucratori independenti, cum este Infoautonomos, care va va ajuta sa evitati problemele.

Unde se depune declaratia 001

Primul lucru care trebuie completat este fisa de sinteza in care va identificati ca si contribuabil cu numele, prenumele, codul de identificare fiscala, numarul de telefon si indicand anul sau exercitiul financiar de depunere. In acest caz, trebuie sa indicati daca este vorba de o declaratie complementara sau inlocuitoare, precum si rezumatul datelor incluse in declaratie, numarul total de beneficiari, valoarea totala a platilor aferente si valoarea totala a retinerilor si a platilor in avans.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *